Discovery 1: Strange Meetings

Discovery 1:

De eerste collectie van David & Charles, Discovery 1: Strange Meetings, is geïnspireerd op de ‘vreemde ontmoetingen’ die David Livingston& Charles Darwin op hun vele reizen moeten hebben gehad. Ontmoetingen waarbij zowel ‘de ontdekker’ als ‘het ontdekte’ de ander bevreemd maar nieuwsgierig moet hebben aangestaard.

            De collectie vormt een evolutionaire mash-up, waarbij intelligent designers Selmar de Jager & Martijn Mulder de natuurlijke historie op eigen wijze op zijn kop zetten. Het resultaat wordt vastgelegd in ogenschijnlijk klassiek natuurhistorisch werk dat pas in tweede instantie zijn anti-evolutionaire knipoog blootgeeft.
            De collectie Discovery 1: Strange Meetings is ook een reactie op het chauvinisme, protectionisme en xenofobisme dat in de westerse wereld soms de nieuwe standaard lijkt...
            “Wie zijn wij om te bepalen wie waar thuis hoort en met wie we onze welvaart delen?” zegt Martijn Mulder daarover. “Als de geschiedenis ons iets leert, is dat grenzen slechts menselijke verzinsels zijn van tijdelijk aard.” Selmar de Jager vult aan: “Waarom is een wasbeer in Limburg een exoot en net over de grens met Duitsland volkomen acceptabel? Dat soort dingen verzinnen we gewoon zelf.”
            Het zijn lastige vragen, waar de collectie Discovery 1: Strange Meetings een artistieke en apolitieke reactie op is. De werken uit de collectie zetten speels aan tot denken en maken van een eens witte muur een conversation piece. David & Charles pleit zo voor nieuwsgierigheid en een open onderzoekende blik in de geest van haar beroemde naamgevers.